Přirozený pes:-)

21.07.2010 23:34

 Já se tady jenom lehce zmíním  o tzv. přirozené kráse našich miláčků :-)

Dnešní reportáž z TV Nova o štěněti odbarvovaném čpavkovým odbarvovačem mě opět vedla k zamyšlení kam až jsme my lidé schopni zajít.......

Tuto reportáž najdete na odkazu archiv.nova.cz/multimedia/televizni-noviny-21-7-2010.html?s=0 najdete tuto reportáž na 12:26 min

 

Všechno je to v člověku ......Lidé si šlechtí psy různých podob a povah už hooooodně dlouho .....vždycky vyjde nějaké plemeno do módy a všichni ho chtějí a kupují , a tak se množí a množí dokud je poptávka .....někdy mám pocit , že ani chovatele ani nové majitele  moc nezajímá jestli tento přešlechtěný jedinec nebo nový druh vůbec bude schopen fungovat .....


A tak tady máme různé druhy srsti , různé povahy a individuality a je potřeba tomu co jsme odchovali se věnovat a před nákupem takového pejska se řádně informovat , co bude obnášet i jeho běžná údržba .....Není omluvou , že Vás pejsek doma nerespektuje, neposlouchá , kouše a ohání se po kartáči nebo přímo po Vaší ruce apod. , je to jenom o výchově , etologii a pochopení podstaty psa samotného:-))))

1/U přírodního psa je běžná tzv. střední srst , tzn. srst krycí s podsadou , tento pes vydrží i v běžné české zimě /předpokládám i v ruské zimě a jakékoliv zimě / ubytován venku bez vedlejších účinků:-)

Tato srst se prosím Vás opravdu neholí ,ale pouze vyčesává nebo trimuje ....V období zimy se pes nasrstí  nahusto a v období teplých ročních měsíců  je potřeba tento druh srsti zbavit podsady, čímž nám zbudou pouze krycí chlupy v základní vrstvě, které budou sloužit jako ochrana před horkem a samotným sluníčkem.

 

-jestliže si  tento druh srsti necháte v nějakém šikovném salonu oholit , naroste pesákovi daleko více jemné srsti , tzv. podsady a začnou mu ubývat postupně s každým dalším holením právě ty další důležité chlupy krycí , které samy o sobě nesou i pigment srsti ,srst se začne vlnit ,bude jemná a přestane psa celkově chránit ,v podstatě nebude použitelná ani v létě ani v zimě !!!!!!Navíc pokud se taková srst ostříhá strojkem ,tak tam zůstane i všechna stará nevyčesaná srst ,akorát je zcela nakrátko a v podstatě není vámi sdělovaný problém, že je v létě psovi horko ,vůbec vyřešen,pes vám línat i v krátké srsti ,kterou mu vlastně tímto totálně zničíte - to platí i u trimovacích psů!!!!

V našem salonu vám takového psa odmítám oholit strojkem ,a to z důvodu popsaného výše,taky mám radost , že se nám povedlo zachránit několik kožichů hlavně u zlatých retrívrů, poté co pánečci viděli v praxi , co se všechno dá vyčesat s použitím správného nářadí ,nakonec neměli důvod požadovat ,aby byl pes oholen.

 Představitelé středního typu srsti  - např. :  

Erdelteriér, Aljašský malamut, Barzoj, Bruselský grifonek, Bernský salašnický pes, Bobtail,Border teriér, Borderkolie, Flanderský Buviér, Briard, Kernteriér, Velškorki – pembroke iCardigan, Kavalír King Charles španěl, Čau čau, Kokršpaněl, Kolie, Jezevčík drsnosrstý i dlouhosrstý, anglický setr, Dandie dinmont teriér, Bretoňský ohař, Flat-coated retrívr, Foxteriér,Německý ovčák, Zlatý retrívr, Belgičtí ovčáci, Hovawart, Sibiřský husky, Irský setr, Irský teriér,Kesshound, Kerry blue teriér, Komondor, Leonbergr, Pyrenejský ovčák, Novofundlandský pes,Norwičský teriér, Špic, Puli, Pumi, Knírač, Samojed, Svatobernardský pes, Šiperka, Skotský teriér,Šeltie, Šiba-inu, Soft Coated Wheater Teriér, Spinone italiano, WHWT, Vlčí špic

2/Další je srst dlouhá , u této srsti je nutné se věnovat dostatečné pravidelné výživě a pravidelnému  rozčesávání ....

Srst je rozčesaná pokud projedete hřebenem bez zadrhnutí....a to je kámen úrazu,protože mi pak v salonu tvrdíte , že pes je rozčesaný ,ale je pouze po povrchu vetšinou jenom na zádech párkrát projetý kartáčem,což je absolutně nedostačující/, a pokud já zajedu dovnitř až ke kůži zjistím, průser - plsti a smotky srsti, které se musejí pracně pomocí rozřevávače, rozčesávače nebo s pomocí speciální koupele vyčesat....vyfénovat a natáhnout srst  - jedině s takto připravenou srstí se dá dobře pracovat a jedině po takovéto předešlé přípravě se dá pejsek kvalitně ostříhat do tvaru ....

Tato srst nelíná , týká se všeobecně společenských plemen.

V našem salonu neholíme tento druh srsti tzv. na kůži /tzv. aby Vám to dlouho vydrželo/, ani proti srsti ani nijak podobně ,vždycky je potřeba nechat určitou délku srsti psovi jako ochrannou vrstvu !!!!!!!Pouze v případech extrémního zacuchání je samozřejmě pro psa lepší tuto srst stáhnout zcela pryč a nechat dorůst novou , vždycky tajně doufám, že už udržovanou:-)

Představitelé dlouhé srsti - např. :

Afgánský chrt, Australský silky teriér, Pudlové, Bearded kolie ♦, Bedlington teriér ♦, Bišonek,Boloňský psík, Vodní portugalský pes ♦, Lhasa apso, Polský nížinný pes, Pekingský palácový psík, Lvíček, Šhi-tzu, Skye teriér, Yorkshire teriér, Tibetský teriér ♦, Maltézáček.

3/Poslední typ srsti , srst krátká .U těchto plemen samozřejmě údržba není nijak náročná,ale je potřeba myslet na to , že  kůže se více mastí , pejsek více zapáchá, protože pokud nejsou pořádné chlupy musí se tělo nějak bránit zimě, špíně, teplu , vodě apod.a vytvořit jinou ochrannou vrstvu .Je žádoucí u těchto psů provádět pravidelné koupele a výživu kůže a srsti , vyčesávání masažní gumovou rukavicí , furminátorem na podsadu v teplém roční období a v období línání.

Představitelé s krátkou srstí - např. :

Německá doga, Stafordšírský teriér, Stafordšírský bulteriér, Pitbulteriér, Basenji, Basethaund

Beagle, Bauceron, Bloodhound, Bostonský teriér, Boxer, Italský honič, Anglický buldok,

 

Bulmastif, Bulteriér, Mops, Krátkosrstá čivava, Čínský naháč, Mexický naháč, Jezevčík krátkosrstý, Dalmatin, Dobrman, Argentinská doga, Bordeaux doga, Brazilská fila, Krátkosrstý foxteriér, Pointr, Greyhound, Italský chrtík, Jack Russel Teriér, Mastif, Labrador, Maďarský ohař,Neapolský mastin, Španělský mastin, Německý pinč, Pražský krysařík, Rhodézský ridgeback,Rotvajler, Výmarský ohař

   

POKUD NEMÁTE ČAS O SRST PSA PEČOVAT - KOUPAT JI, ,ČESAT, FÉNOVAT ,VYŽIVOVAT NEBO NEZVLÁDÁTE SVÉHO PEJSKA FYZICKY ANI PSYCHICKY , VŽDYCKY MÁTE ZA SVOJE ZVÍŘE PLNOU ZODPOVĚDNOST A MOŽNOST VYUŽITÍ V PRAVIDELNÝCH A POTŘEBNÝCH INTERVALECH PRÁVĚ PROFESIONÁLNÍ POMOCI PŘÍMO V SALONU PRO PSY !!!!!!

 

Rada na závěr .......,a pokud vám srst na psech vadí tak si kupte naháče ....,ale nenuťte obyčejného chlupatého psa , aby se  stal naháčem , moc , moc ,moc za tyto pejsky prosím !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

ČTYŘI TLAPKY

Marie Kudeříkové 4 , Brno-Juliánov

- telefon Lenka Berková
702834084


SALON NEMÁ PEVNOU PROVOZNÍ DOBU -
PROVOZNÍ DOBA DLE OBJEDNÁVEK NA SALONU



 

TOPlist